Roken

Tijdens het roken komen diverse gevaarlijke stoffen vrij, zoals nicotine en teer. Hierdoor kunnen alle weefsels die direct in aanraking komen met tabaksrook schade oplopen. Dus ook de weefsels in de mond! Maar roken heeft meer consequenties voor uw mondgezondheid.

Minder goede wondgenezing

Rokers hebben een minder goede wondgenezing in de mond dan niet-rokers. Dit komt door de vernauwing van de bloedvaatjes in het tandvlees, waardoor de doorbloeding wordt verminderd. Een goede doorbloeding is belangrijk bij de wondgenezing.

Verhoogde kans op verlies van uw tanden en kiezen

Op uw tanden en kiezen en bij de overgang van uw tanden naar uw tandvlees ontstaat tandplak. Tandplak bestaat uit bacteriën en voedselresten. Als de tandplak niet tijdig wordt verwijderd, neemt het aantal bacteriën onder de rand van het tandvlees toe. De ruimte tussen de tand en het tandvlees wordt hierdoor dieper. Uiteindelijk kan het tandvlees ontstoken raken. Rokers hebben meer last van de vorming van tandplak en tandsteen (verharde tandplak) en hierdoor dus ook meer kans op ontstekingen.

Wanneer de ontsteking niet wordt behandeld, kunnen uw tanden en kiezen losser gaan staan en kunt u ze uiteindelijk zelfs verliezen! Rokers hebben een minder goede doorbloeding, waardoor ontstekingen niet alleen minder snel genezen, maar ook minder snel worden opgemerkt. Hierdoor hebben rokers een verhoogde kans op het verliezen van tanden en kiezen.

Risico bij implantologie

Daarnaast zorgt roken voor een risico bij implantologie. Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt bevestigd. Het implantaat moet goed vast komen te zitten in het bot. Doordat de doorbloeding bij rokers minder goed is, is de kans op mislukking bij het plaatsen van implantaten bij rokers bijna drie keer groter dan bij niet-rokers.

Roken en mondkanker

Rokers hebben een verhoogd risico op afwijkingen aan de mond, tong en keel. Deze afwijkingen kunnen uiteindelijk leiden tot mondkanker. Rokers hebben zelfs twee tot vier keer meer kans op de ontwikkeling van kanker in de mondholte dan niet-rokers! Bij een combinatie van roken en het nuttigen van alcohol is het risico op mondkanker nog groter.

Verkleuringen en slechte adem

Roken kan uw tanden, kiezen en vulmaterialen verkleuren. Deze rookaanslag is vergelijkbaar met de aanslag van koffie en thee, maar is veel lastiger te verwijderen. Daarbij is roken een veel voorkomende oorzaak van een slechte adem en kunnen rokers minder goed ruiken en proeven dan niet-rokers. Na het stoppen met roken zullen deze effecten snel verminderen.

Stoppen met roken

Omdat roken een verslaving is, is stoppen met roken heel moeilijk en kan het ontwenningsverschijnselen geven. Ook kan er in het begin een toename van tandvleesbloedingen plaatsvinden, zeker bij ontstekingen. Maar het stoppen met roken heeft al na twee tot zes weken een positief effect op uw mondgezondheid. Het tandvlees raakt weer beter doorbloed, waardoor er minder ontstekingen zijn. Hierdoor zullen ook de resultaten van behandelingen verbeteren.

Stopt u dit jaar ook mee? Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Het geheim van Stoptober zit hem in de positieve aanpak en de steun die Stoptober biedt, waar u ook bent en wanneer u maar wilt. Via de app en via social media. U staat er nooit alleen voor. Onderzoek van het AMC toont aan dat 70% van alle Stoptober-deelnemers het volhoudt om 28 dagen niet te roken. Bijna de helft van de deelnemers is drie maanden later nog steeds gestopt. En een kwart is na een jaar nog steeds helemaal rookvrij. Doe ook mee!