Mondverzorging: méér dan alleen tandenpoetsen

Door goed te poetsen verwijdert u tandplak en wordt de kans op gaatjes kleiner. Maar wist u dat alleen tandenpoetsen vaak niet genoeg is om een gezond gebit te behouden?

U kunt uw gebit nog zo nauwkeurig poetsen, maar zelfs dan is het onmogelijk om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed schoon te maken. Hier hoopt tandplak zich op, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Gaatjes ontstaan hierdoor ook vaak tussen de tanden. Ook kunt u last krijgen van tandvleesontstekingen. Loopt u hier te lang mee rond, dan kan dit vervelende gevolgen voor uw gebit hebben; tanden en kiezen kunnen uiteindelijk zelfs los gaan staan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u de ruimte tussen uw tanden kunt schoonmaken.

Flossen: voor de heel kleine ruimtes

De ruimte tussen sommige tanden en kiezen is erg smal. Voor het schoonmaken van deze ruimtes is flossdraad een handig middel. Echter flossen maar weinig mensen thuis goed genoeg om tandbederf en tandvleesproblemen te kunnen voorkomen. Hierdoor is het effect van stokeren en rageren vaak beter.

Tandenstokers: eenvoudig voor tussendoor

Zit er iets meer ruimte tussen bepaalde tanden en kiezen, dan biedt een tandenstoker de oplossing. Tandenstokers zijn ook gemakkelijk na het eten te gebruiken en u neemt ze eenvoudig mee. Tip: maak de tandenstoker voor gebruik even vochtig in de mond om splinters te voorkomen. U gebruikt de tandenstoker loodrecht op de tanden met de platte kant richting het tandvlees en steekt hem tussen uw tanden tot hij vastloopt. Beweeg de tandenstoker vervolgens een paar keer heen en weer om de tandplak te verwijderen. Kunt u niet goed bij de achterste kiezen komen? Sluit uw mond dan een beetje om wat meer ruimte tussen het gebit en uw wang te maken.

Ragers: nauwkeurige mini-borstels

Wanneer er meer ruimte tussen uw tanden en kiezen zit, kunt u een rager gebruiken. U pakt de rager vast bij het handvat en beweegt het borsteltje voorzichtig heen en weer tussen de tanden en kiezen. Ook hierbij is het handig om de mond een beetje te sluiten om bij de achterste kiezen te kunnen komen. Ragers zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo zijn er heel brede ragers voor de grotere ruimtes tussen tanden en kiezen, maar ook smalle voor de moeilijk bereikbare delen. Kijk welke u het prettigst vindt voor uw gebit of vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.

Tip

Vindt u het lastig om er iedere dag aan te denken om de ruimte tussen uw tanden en kiezen te reinigen? Met deze tips maakt u van rageren en stokeren een vaste gewoonte.