Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - floss na tandenpoetsen
uit 21.903 reviews

Door goed te poetsen verwijder je tandplak en wordt de kans op gaatjes kleiner. Maar wist je dat alleen tandenpoetsen vaak niet genoeg is om een gezond gebit te behouden?

Je kunt je gebit nog zo nauwkeurig poetsen, maar zelfs dan is het onmogelijk om de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed schoon te maken. Hier hoopt tandplak zich op, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Gaatjes ontstaan hierdoor ook vaak tussen de tanden. Ook kun je last krijgen van tandvleesontstekingen. Loop je hier te lang mee rond, dan kan dit vervelende gevolgen voor je gebit hebben; tanden en kiezen kunnen uiteindelijk zelfs los gaan staan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de ruimte tussen je tanden kunt schoonmaken.

Flossen: voor de heel kleine ruimtes

De ruimte tussen sommige tanden en kiezen is erg smal. Voor het schoonmaken van deze ruimtes is flossdraad een handig middel. Echter flossen maar weinig mensen thuis goed genoeg om tandbederf en tandvleesproblemen te kunnen voorkomen. Hierdoor is het effect van stokeren en rageren vaak beter.

Tandenstokers: eenvoudig voor tussendoor

Zit er iets meer ruimte tussen bepaalde tanden en kiezen, dan biedt een tandenstoker de oplossing. Tandenstokers zijn ook gemakkelijk na het eten te gebruiken en je neemt ze eenvoudig mee. Tip: maak de tandenstoker voor gebruik even vochtig in de mond om splinters te voorkomen. Je gebruikt de tandenstoker loodrecht op de tanden met de platte kant richting het tandvlees en steekt hem tussen je tanden tot hij vastloopt. Beweeg de tandenstoker vervolgens een paar keer heen en weer om de tandplak te verwijderen. Kun je niet goed bij de achterste kiezen komen? Sluit je mond dan een beetje om wat meer ruimte tussen je gebit en je wang te maken.

Ragers: nauwkeurige mini-borstels

Wanneer er meer ruimte tussen je tanden en kiezen zit, kun je een rager gebruiken. Je pakt de rager vast bij het handvat en beweegt het borsteltje voorzichtig heen en weer tussen de tanden en kiezen. Ook hierbij is het handig om de mond een beetje te sluiten om bij de achterste kiezen te kunnen komen. Ragers zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo zijn er heel brede ragers voor de grotere ruimtes tussen tanden en kiezen, maar ook smalle voor de moeilijk bereikbare delen. Kijk welke je het prettigst vindt voor jouw gebit of vraag jouw tandarts of mondhygiënist om advies.

Zo maak je van rageren en stokeren een gewoonte

Vind je het lastig om er iedere dag aan te denken om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen? Met deze tips maak je van rageren en stokeren een vaste gewoonte.