Kauwen en spijsvertering
Kauwen en speeksel
Kauwen en kaken
Kauwen en verzadiging
Kauwen draagt ook bij aan het verzadigingsgevoel. Door niet of te snel te kauwen, krijgen onze hersenen geen tijd om histamine aan te maken, een verzadigingshormoon dat 15 tot 20 minuten na de eerste hap vrijkomt. Zo eten we meer dan eigenlijk nodig is.
Kauwen en het brein
Steeds meer onderzoeksresultaten geven aan dat goed kauwen mogelijk het geheugen verbetert. Het verbetert de doorbloeding van bepaalde delen van het brein en zorgt dat de hartfrequentie omhoog gaat. Volgens prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie (VU Amsterdam) en Bewegingswetenschappen (RU Groningen), kan goed kauwen eraan bijdragen dat oudere mensen langer hun zelfstandigheid behouden. Ook blijkt uit onderzoek dat bij ouderen met een gebitsprothese, die daardoor vaak slechter kauwen, de frontale lob minder goed functioneert. Dit is waar zich de hogere controlefuncties, zoals de impulscontrole en planning – bevinden die je mate van zelfstandigheid bepalen.
Tips voor goed kauwen:
- Tijd – Ga rustig aan tafel zitten en neem de tijd voor elke maaltijd.
- Kauwbewegingen – Tel eens hoe vaak je kauwt en probeer het aantal kauwbewegingen te verhogen. Neem kleinere happen. Ook vloeibare voeding kun je kauwen om het te vermengen met speeksel.
- Aandacht – vermijd activiteiten als lezen, tv kijken en gebruik van je mobiel, pc of tablet tijdens de maaltijd. Leg je bestek vaker neer. Je voedsel – en daarmee ook je gezondheid – verdient de volle aandacht.
- Presentatie – Dek de tafel, neem een kleiner bord en kleiner bestek.
- Routine – Denk aan de vuistregels voor goede mondgezondheid: het gebit tweemaal daags zorgvuldig reinigen, verantwoorde eet- en drinkgewoonten en tweemaal per jaar het gebit grondig laten controleren/reinigen door de tandarts of mondhygiënist’
Meer weten? Lees hier alles over voeding en een gezond gebit