Melkgebit versus blijvend gebit: de verschillen

De meeste kinderen beginnen rond hun zesde jaar met wisselen en zijn rond hun veertiende klaar. Hoewel het melkgebit dus een aardige tijd meegaat, is het lang niet zo compleet als het blijvende gebit. Wij zetten de verschillen voor u op een rijtje:

Verschillen melkgebit en blijvende gebitMelkgebit:

  • 20 tanden en kiezen – De ontwikkeling begint al in de 6e week van de zwangerschap.
  • Over het algemeen witter van kleur – De kristallen in dit glazuur zijn niet gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan lichtinval het gele tandbeen moeilijk doorschemeren.
  • Meer kans op gaatjes vanwege het glazuur – Het glazuur van dit gebit is dunner en minder sterk, waardoor makkelijker gaatjes ontstaan.

Blijvende gebit:

  • 32 tanden en kiezen – Dit aantal is inclusief vier verstandskiezen.
  • Over het algemeen geler van kleur – De kristallen in dit glazuur zijn gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan lichtinval het gele tandbeen doorschemeren.
  • Meer kans op gaatjes door groeven – Deze grote kiezen hebben diepe groeven, die moeilijker zijn schoon te houden. Dit kan gaatjes veroorzaken. Uw tandarts of mondhygiënist kan daarom aangeven of het nodig is om de kauwvlakken van het gebit van uw kind te sealen.

 

Zo voorkom je gaatjes

Zowel het melkgebit als het blijvende gebit moeten goed worden verzorgd. Kom daarom regelmatig langs voor controle. Heeft u hulp nodig bij het schoonhouden van uw gebit? Uw tandarts en mondhygiënist helpen u graag verder. Om uw kinderen hierbij te helpen, maken wij gebruik van Gewoon Gaaf. Dit is een preventiemethode van het Ivoren Kruis, die helpt bij het opgroeien met een gezonde mond. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes bij kinderen kan zorgen.

Meer weten? Lees hier alles over de verzorging van het melkgebit.