Veelgestelde vragen over lachgas

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over het toedienen van lachgas voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best u van alle informatie over dit onderwerp te voorzien. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.

Nee, u kunt niet direct behandeld worden met lachgas. Eerst wordt tijdens een intakegesprek samen met u bepaald of u in aanmerking komt voor een lachgasbehandeling. U ontvangt dan ook een kostenoverzicht. Een verdoving met lachgas kan vergoed worden uit de basisverzekering na een machtiging. De tandarts vraagt de machting voor u aan. Nadat de machting binnen is (dit duurt circa 3 weken) nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen.

U krijgt het lachgas toegediend via een neuskapje, waardoor u gewoon in- en uitademt. Via het neusmasker wordt eerst zuivere zuurstof gegeven. Daarna wordt er stapje voor stapje steeds meer lachgas toegediend. Na enkele minuten krijgt u hierdoor een ontspannen en aangenaam gevoel. U maakt de behandeling wel bewust mee, maar u bent veel meer ontspannen dan wanneer u ‘normaal’ op de tandartsstoel ligt.

U wordt tijdens de behandeling goed in de gaten gehouden. Dit doen we onder andere door middel van een klemmetje op uw vinger, waarmee we uw hartslag en de zuurstofverzadiging controleren.

De lachgasbehandeling is speciaal bedoeld voor kinderen, angstige patiënten en patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Een lachgasbehandeling kan ook geschikt zijn voor patiënten met astma of een verhoogde kokhals-/braakneiging.

Lachgas heeft snel effect. Bij de optimale dosering voelen uw ledematen vaak zwaar aan. Het kan voorkomen dat u een beetje moet zweten op uw voorhoofd of bovenlip, uw handen voelt tintelen of dat uw lippen gevoelloos worden. Daarnaast verliest u het gevoel van tijd, zodat de behandeling veel sneller lijkt te gaan. Soms hoort u alles scherper.

Na de behandeling laat de tandarts een aantal minuten alleen zuurstof door het masker stromen. Het lachgas ’spoelt’ daarmee uit uw lichaam en u voelt zich al snel weer als voor de behandeling. U wordt wel geadviseerd een kwartiertje rust te nemen in de wachtkamer voordat u weer aan het verkeer deelneemt.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden helaas de kosten voor toediening van lachgas niet. Wel is het soms mogelijk dit bij de zorgverzekering aan te vragen. Wij kunnen dan een zogenaamde lachgasverklaring maken, waarna de zorgverzekering bepaalt of hij deze aanvraag wel of niet honoreert.