Veelgestelde vragen over verdoving

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over het toedienen van verdoving voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best u van alle informatie over dit onderwerp te voorzien. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.

De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna u meestal geen pijn meer voelt. Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van. Doordat de werking van deze zenuw tijdelijk wordt geblokkeerd, voelt u geen pijn of prikkelingen. Zo kunt u de behandeling ontspannen en pijnloos ervaren. Voelt u na de verdoving toch pijn? Geef dit dan meteen aan. De tandarts kan dan nog een beetje extra verdovingsmiddel toedienen.

De tandartsverdoving kan na een half uur uitgewerkt zijn of pas na 4 tot 5 uur. De duur van een verdoving verschilt per persoon, omdat elk lichaam anders op de verdoving reageert.

Als de verdoving eenmaal werkt, kunnen uw tong, wangen en/of lippen wat vreemd en tintelig aanvoelen. Ook kost spreken, lachen, slikken, spugen en spoelen wat moeite. Dit vreemde gevoel verdwijnt wanneer de verdoving is uitgewerkt. Meestal is dat na één tot enkele uren. Het lichaam breekt de gebruikte verdovingsmiddelen weer af.

Wij raden u aan nog even met eten, drinken en roken te wachten totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Omdat u geen pijn meer ervaart, zult u het ook niet merken wanneer iets te heet is of wanneer u zich brandt.

U kunt kiezen voor een verdoving bij:

  • Het vullen van gaatjes
  • Kroon- of brugwerk
  • Het trekken van tand of kies
  • Implantaatbehandelingen
  • Sommige tandvleesbehandelingen
  • Wortelkanaalbehandelingen

We verdoven alleen met uw toestemming. Bij patiënten jonger dan 16 jaar is toestemming van een ouder of verzorger nodig.

Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn, wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Soms kan de tandarts ook zonder verdoving boren, zeker als het om een heel klein gaatje gaat. Overleg daarom altijd met uw behandelaar wat op dat moment het beste is.

 

De kosten van een verdoving bij de tandarts zijn:

  • A10 – Oppervlakte verdoving: €15,43

 

Neem een kijkje op onze pagina met de tarieven voor een totaal overzicht van de actuele tandartstarieven. Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering volledig verzekerd voor verdoving.

De kans dat er bij het toepassen van een lokale verdoving bijwerkingen optreden is erg klein. Wanneer er toch onvoorziene bijwerkingen optreden, dan weet de tandarts passende maatregelen te nemen en zal het worden vastgelegd in het patiëntendossier.

Het is belangrijk dat we goed op de hoogte zijn van uw gezondheidstoestand. Daarom vragen we u bij uw eerste bezoek een ingevulde gezondheidsverklaring in te leveren en ons op de hoogte te houden van veranderingen. Bent u zwanger of onder behandeling van een arts? Slikt u medicijnen, heeft u een gewrichtsprothese of een hart- of vaatziekte? Meld dit altijd aan uw tandarts. Die zal waar nodig de verdoving aanpassen.

Wij kiezen het verdovingsmiddel dat voor u het meest geschikt is. Daarvoor checken we uw medicijngebruik. Informeer ons daarom altijd als er wijzigingen zijn opgetreden in uw medicijngebruik. Vraag gerust om meer toelichting als u nog vragen heeft over het verdovingsmiddel.

Verdovingsmiddelen bij Dental Clinics:

Klik op één van bovenstaande verdovingsmiddelen om de bijsluiter te openen.

Alternatieven van de plaatselijke verdoving zijn lachgas of een volledige narcose.