Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Bloedend tandvlees – Dental Clinics-min
uit 21.903 reviews

Is jouw tandvlees rood van kleur, bloedt het bij aanraking (bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen), is het gezwollen en sluit het niet meer mooi aan rondom de tanden en kiezen? Dan heb je waarschijnlijk last van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is een bacteriële infectie, waarbij tijdige behandeling nodig is.

Verwijzing naar de preventieassistent

Bij gingivitis verwijst jouw tandarts je door voor een preventiebehandeling. Deze behandeling wordt uitgevoerd door de preventieassistent. De preventieassistent doet gedetailleerd onderzoek naar de mate van ontsteking van jouw tandvlees en legt deze vast in een bloedingsscore. Bij gezond tandvlees is deze score 15% of lager*. Indien nodig zal de preventieassistent ook een plaquescore bepalen. Plaque bestaat voor het overgrote deel uit bacteriën. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor de ontsteking. Het is dus van groot belang om het aantal bacteriën in je mond zo goed mogelijk te verminderen. Afhankelijk van de scores kijkt de preventieassistent hoe je tandvlees weer gezond kan worden gemaakt en stelt een behandeling voor. Indien er tandsteen is geconstateerd, zal tijdens de preventie-behandeling ook tandsteen worden verwijderd. Na de behandeling bekijkt de preventie-assistent samen met jou en in overleg met de tandarts of een vervolgbehandeling nodig is. Dit is afhankelijk van de mate van de ontsteking.

Parodontitis en risico's voor jouw gezondheid

Wanneer de ontsteking niet wordt behandeld, ontstaan er vergevorderde ontstekingen van het tandvlees. Dit noemt men parodontitis. Vergaande ontstekingen kunnen leiden tot aantasting van het kaakbot. De tanden en kiezen kunnen los gaan staan en uiteindelijk verloren gaan. Bovendien kan het ook gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek geeft aanwijzingen dat tandvleesproblemen de algehele gezondheid ongunstig kunnen beïnvloeden. Hoe eerder je wordt behandeld, hoe kleiner de kans is dat de ontsteking verdere gevolgen voor je gezondheid heeft en hoe beter voor het behoud van je tanden en kiezen. Meer weten? Lees hier meer over ontstoken tandvlees.

*Bij rokers geeft de bloedingsscore een vertekend beeld. Dit komt doordat er door roken een vernauwing van de bloedvaten optreedt, waardoor het tandvlees minder zal bloeden en de ontstekingsgraad minder goed kan worden vastgesteld.