Slechte slaper? Misschien is uw mond de boosdoener

Terwijl u slaapt, hebben uw tanden geen rust. Ze hoeven weliswaar ‘s nachts niet te kauwen en ze krijgen geen zuuraanvallen van eten en drinken te verduren, maar in uw mond lopen allerlei processen de hele nacht door. Bij de één verlopen deze zonder problemen; bij de ander kunnen deze voor vervelende gebitsproblemen zorgen. In dit artikel hebben we de meest voorkomende mondproblemen die met slapen te maken hebben voor u op een rij gezet.

Help, ik snurk!

Af en toe snurken kan geen kwaad. Het wordt pas een probleem wanneer u regelmatig wakker schrikt van uw gesnurk of als u uw partner de hele nacht wakker houdt. Wanneer snurken zorgt voor vermoeidheid overdag of wanneer u zich niet meer goed kunt concentreren op uw werk of in het verkeer, is het tijd hulp in te schakelen. Uw tandarts kan bijvoorbeeld met u meedenken over een anti-snurkbeugel (MRA).

Tandenknarsen en kaakklemmen

Misschien heeft u het niet door, maar door onder andere stress kunt u tandenknarsen of uw kaken klemmen. Dat heet ook wel bruxisme. Tandenknarsen gebeurt vooral ’s nachts. Kaakklemmen kan ’s nachts en overdag gebeuren. Een lange tijd tandenknarsen of kaakklemmen kan zorgen voor slijtage aan uw tanden en het breken van vullingen. Ook kunt u last hebben van spierpijn, kaakgewrichtsproblemen of chronische hoofdpijn. Lees hier meer over tandenknarsen en kaakklemmen.

Slapen met open mond zorgt voor meer kans op gaatjes

Ademen door de mond droogt de mond uit, waardoor het speeksel uit de mond loopt. Speeksel beschermt de mond tegen zuurvormende bacteriën. Wanneer het speeksel verdwijnt, wordt de mond niet meer beschermd tegen deze bacteriën. Hierdoor stijgt de zuurgraad in de mond. Dit verhoogt weer de kans op tanderosie en tandbederf. Vooral de kiezen lopen hierbij schade op, omdat de achterkant van de mond het meest uitdroogt. Lees hier meer over slapen met een open mond. 

Zo kunnen uw tanden weer met een gerust hart gaan slapen

Ligt u wakker van één van bovenstaande problemen? Bespreek dit dan met uw tandarts tijdens uw volgende controle. We kijken dan graag samen naar een behandelplan dat bij u past. Indien nodig verwijzen we u door naar een specialist, zoals een kaakfysiotherapeut.

Snurken tandenknarsen en kaakklemmen - tandarts Dental Clinics