Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.184 reviews

Staat u op het punt om op vakantie te gaan? Met deze vakantietips gaat u goed voorbereid op weg en weet u precies wat u moet doen als u tijdens uw vakantie een tandarts nodig heeft. De antwoorden op een aantal praktische vragen hebben we voor u op een rijtje gezet.

Tand eruit? Dit is wat u moet doen

Het kan u overkomen; een losse of afgebroken tand bij u of uw kind. Heel vervelend en al helemaal wanneer dit gebeurt op vakantie. Gaat het om een melktand of om een blijvende tand?

Lees hier wat u het beste wel en niet kunt doen bij tandletsel.

Wat te doen bij een losse of afgebroken tand? - Dental Clinics

Houd het ritme vast

Op vakantie is ons ritme meestal anders dan thuis en vaak hebben we minder zin om te poetsen. Toch is het belangrijk om goed aandacht te blijven besteden aan uw mondzorg. Zo houdt u ook tijdens de vakantie uw mond gezond:

  • Poetst u thuis elektrisch? Vergeet dan niet om uw oplader in te pakken en controleer of u in uw vakantieland een verloopstekker nodig heeft. Tijdens de vakantie toch liever poetsen met een handtandenborstel? Zorg dan voor vertrek voor een nieuwe, schone tandenborstel.
  • We begrijpen dat uw normale poetsritueel (2 keer per dag 2 minuten poetsen) op de camping misschien wat lastiger gaat. Probeer daarom dagelijks in ieder geval één moment in te plannen waarop u goed poetst en ook de tijd neemt om te stokeren of te rageren. Bij voorkeur ‘s avonds voor het slapengaan.
  • Heeft u kinderen onder de 10 jaar? Ook tijdens de vakantie is het belangrijk om één keer per dag na te poetsen. Zeker nu er misschien wat vaker een tussendoortje wordt genomen.

Fijnproevers opgelet: maximaal 7 eet- en drinkmomenten

Tijdens de vakantie letten we meestal niet op ons eet- en drinkgedrag. Hoe verleidelijk al die (buitenlandse) gerechtjes ook zijn, als u te vaak eet of drinkt op een dag, krijgt uw gebit geen kans om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur. En dat kan weer voor gaatjes zorgen. Pas dus op met die ijsjes en andere tussendoortjes. Ook tijdens de vakantie is het advies: maximaal 7 eet- en drinkmomenten.
Voor kinderen hangt het maximale aantal eet- en drinkmomenten af van het moment waarop zij gaan slapen. Lees hier meer over gezonde voeding voor kinderen. 

Deze tip heeft u hopelijk niet nodig: Iets verkeerds gegeten uit de lokale cuisine of een glas sangria teveel op? Poets niet gelijk uw tanden na het overgeven, maar spoel liever met water.

Nog meer mondverzorgingstips voor tijdens de vakantie? Tandarts Richard Kohsiek van de KNMT schreef voor allesoverhetgebit.nl de speciale zomerserie: ‘Met een gezonde mond de wereld rond‘.

Vakantie Vraag & Antwoord

Bij deze (pijn)klachten raden we u aan om op het vakantieadres een lokale tandarts te bezoeken:

  • Acute hevige kiespijn
  • Trauma (tand eruit)

Een stukje van uw tand afgebroken, maar geen pijn? Laat het dan repareren door uw eigen tandarts zodra u weer thuis bent.

Andere klachten waar u over twijfelt? Neem voor de zekerheid het telefoonnummer en e-mailadres van uw eigen tandarts mee. Dan kunt u eventueel tijdens uw vakantie overleggen en een foto sturen.

Hier leest u meer over ortho EHBO. Hier vindt u ook tips voor het oplossen van de meest voorkomende klachten. Mogelijk kunt u zelf het ongemak verhelpen en zo de klachten verminderen.

Wanneer u op vakantie bent, dan kunt u indien gewenst een orthodontist of tandarts op uw vakantieadres om hulp vragen. Denk er wel aan dat tandheelkundige behandelingen in het buitenland niet altijd worden vergoed vanuit de verzekering. Neem eventueel van tevoren contact met op met uw verzekeraar om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan.

Tandheelkundige kosten die u in het buitenland maakt vallen vaak onder de reisverzekering (met een aanvullende verzekering). Sommige zorgverzekeraars vergoeden spoedeisende behandelingen in het buitenland tot een maximumbedrag via uw aanvullende zorgverzekering. Voorwaarden voor een vergoeding is dat het om spoedeisende hulp (acute klachten) gaat en niet om klachten die u voor uw vertrek al had. Check daarom voor uw vertrek uw polis, zodat u weet wat u kunt verwachten. De kosten voor tandheelkundige zorg kunnen per land flink verschillen.

De actuele openingstijden van uw praktijk vindt u op de praktijkpagina onder ‘Openingstijden, route & contact’. U kunt voor de zekerheid het beste even bellen. Mocht de praktijk gesloten zijn, dan hoort u via het bandje wanneer de praktijk weer open is en waar u naartoe kunt bellen in geval van spoed. Is uw praktijk actief op Instagram? Dan delen zij eventueel aangepaste openingstijden via hun Instagram account.