Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Mondzorg en tandarts tijdens vakantie
uit 21.923 reviews

Sta je op het punt om op vakantie te gaan? Met deze vakantietips ga je goed voorbereid op weg en weet je precies wat je moet doen als je tijdens jouw vakantie een tandarts nodig hebt. De antwoorden op een aantal praktische vragen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Tand eruit? Dit is wat je moet doen

Het kan je overkomen; een losse of afgebroken tand bij jou of jouw kind. Heel vervelend en al helemaal wanneer dit gebeurt op vakantie. Gaat het om een melktand of om een blijvende tand? Lees hier wat je het beste wel en niet kunt doen bij tandletsel.

Houd het ritme vast tijdens de vakantie

Op vakantie is ons ritme meestal anders dan thuis en vaak hebben we minder zin om te tandenpoetsen. Toch is het belangrijk om goed aandacht te blijven besteden aan jouw mondzorg. Zo houd je ook tijdens de vakantie jouw mond gezond:

  • Poets je thuis elektrisch? Vergeet dan niet om je oplader in te pakken en controleer of je in jouw vakantieland een verloopstekker nodig heeft. Tijdens de vakantie toch liever poetsen met een handtandenborstel? Zorg dan voor vertrek voor een nieuwe, schone tandenborstel.
  • We begrijpen dat je normale poetsritueel (2 keer per dag 2 minuten poetsen) op de camping misschien wat lastiger gaat. Probeer daarom dagelijks in ieder geval één moment in te plannen waarop je goed poetst en ook de tijd neemt om te stokeren of te rageren. Bij voorkeur ‘s avonds voor het slapengaan.
  • Heb je kinderen onder de 10 jaar? Ook tijdens de vakantie is het belangrijk om één keer per dag na te poetsen. Zeker nu er misschien wat vaker een tussendoortje wordt genomen.

Fijnproevers opgelet: maximaal 7 eet- en drinkmomenten

Tijdens de vakantie letten we meestal niet op ons eet- en drinkgedrag. Hoe verleidelijk al die (buitenlandse) gerechtjes ook zijn, als je te vaak eet of drinkt op een dag, krijgt jouw gebit geen kans om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur. En dat kan weer voor gaatjes zorgen. Pas dus op met die ijsjes en andere tussendoortjes. Ook tijdens de vakantie is het advies: maximaal 7 eet- en drinkmomenten. Voor kinderen hangt het maximale aantal eet- en drinkmomenten af van het moment waarop zij gaan slapen. Lees hier meer over gezonde voeding voor kinderen. 

Deze tip heb je hopelijk niet nodig: Iets verkeerds gegeten uit de lokale cuisine of een glas sangria teveel op? Poets niet gelijk je tanden na het overgeven, maar spoel liever met water.

Veelgestelde vragen tandarts tijdens de vakantie

Bij deze (pijn)klachten raden we je aan om op het vakantieadres een lokale tandarts te bezoeken:

  • Acute hevige kiespijn
  • Trauma (tand eruit)

Een stukje van jouw tand afgebroken, maar geen pijn? Laat het dan repareren door je eigen tandarts zodra je weer thuis bent.

Andere klachten waar je over twijfelt? Neem voor de zekerheid het telefoonnummer en e-mailadres van jouw eigen tandarts mee. Dan kun je eventueel tijdens jouw vakantie overleggen en een foto sturen.

Hier lees je meer over ortho EHBO. Hier vind je ook tips voor het oplossen van de meest voorkomende klachten. Mogelijk kun je zelf het ongemak verhelpen en zo de klachten verminderen.

Wanneer je op vakantie bent, dan kun je indien gewenst een orthodontist of tandarts op jouw vakantieadres om hulp vragen. Denk er wel aan dat tandheelkundige behandelingen in het buitenland niet altijd worden vergoed vanuit de verzekering. Neem eventueel van tevoren contact met op met jouw verzekeraar om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Tandheelkundige kosten die je in het buitenland maakt vallen vaak onder de reisverzekering (met een aanvullende verzekering). Sommige zorgverzekeraars vergoeden spoedeisende behandelingen in het buitenland tot een maximumbedrag via jouw aanvullende zorgverzekering. Voorwaarden voor een vergoeding is dat het om spoedeisende hulp (acute klachten) gaat en niet om klachten die je voor jouw vertrek al had. Check daarom voor vertrek jouw polis, zodat je weet wat je kunt verwachten. De kosten voor tandheelkundige zorg kunnen per land flink verschillen.

De actuele openingstijden van jouw praktijk vind je op de praktijkpagina onder ‘Openingstijden, route & contact’. Je kunt voor de zekerheid het beste even bellen. Mocht de praktijk gesloten zijn, dan hoor je via het antwoordbandje wanneer de praktijk weer open is en waar je naartoe kunt bellen in geval van spoed. Is jouw praktijk actief op Instagram? Dan delen zij eventueel aangepaste openingstijden via hun Instagram account.

Bronnen: