Tip van de tandarts

Mondspoelmiddel: Heb ik dat nodig?

Een mondspoelmiddel kan een aanvulling zijn op uw dagelijkse mondhygiëne routine, maar is niet standaard voor iedereen noodzakelijk. Uw tandarts of mondhygiënist adviseert of het voor u zinvol is en zo ja, welk middel u het beste kunt gebruiken. Uw tandarts of mondhygiënist kan u bijvoorbeeld aanraden een mondspoelmiddel te gaan gebruiken, omdat u een…

Een frisse adem: Hoe krijg je die?

Een onprettige geur in de mond kan het gevolg zijn van een minder goede mondhygiëne, bepaalde voedingsmiddelen, tandvleesaandoeningen en een droge mond. Volgens onderzoek ontstaat een slechte adem in 80-90% van de gevallen in de mond en 10-20% op een andere plek (denk hierbij aan een onderliggende ziekte). Om u de juiste behandeling te kunnen…

Tips bij het tandenpoetsen

Door uw tanden goed te poetsen en iets te gebruiken om tussen uw tanden en kiezen te reinigen, verwijdert u tandplak en voedingsresten op en tussen uw tanden. Verschillende methodes werken goed. Het is vooral belangrijk dat u geen enkele plek overslaat. Een goede poetsbeurt duurt minimaal twee minuten. De tanden en kiezen worden schoon…

7 tips voor een goede mondhygiëne

Veel problemen in de mond ontstaan door tandplak op en tussen de tanden en kiezen. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën. Niet verwijderde tandplak kan tot tandsteen verkalken en tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Door middel van een goede mondhygiëne kunt u de kans hierop verkleinen. Voor een gezonde mond is het belangrijk om regelmatig voor controle naar…

Hoe belangrijk is het melkgebit?

Hoe belangrijk is het melkgebit? En wat kun je doen om het melkgebit van jouw kind gezond te houden? Lees snel meer over het belang van een gezond melkgebit in dit blogartikel geschreven door onze mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna.  Het melkgebit is tijdelijk, dus wat maakt een paar gaatjes in de tanden van het kindergebit nou uit?…

Hoe krijg je wittere tanden?

Wie wil er nou geen mooi gebit? Een mond vol witte pareltjes die glanzen van gezondheid. Dat klinkt fantastisch, maar is het misschien te mooi om waar te zijn? Lees snel meer over witte tanden & mondgezondheid in dit blogartikel geschreven door onze mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna.  Voor sommige mensen lijken witte tanden zo onmogelijk dat ze…

Duurzaamheid en mondverzorging – Hoe groen is jouw mondroutine?

Je bent graag duurzaam bezig, maar lukt dat wel met alles wat je nodig hebt voor een gezonde mond? Duurzaamheid en mondverzorging gaat niet altijd hand in hand met al dat plastic dat er bij komt kijken. In deze blog leggen we uit hoe je jouw mondverzorgingsroutine toch een stukje groener kunt maken. Tips voor…

Beslist u samen met uw behandelaar?

Sinds 1 januari 2019 is het principe van ‘Samen beslissen’ opgenomen in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Naast de informatieplicht van de tandarts is het overleg tussen tandarts en patiënt van steeds groter belang geworden. Ook bij Dental Clinics gaan we graag met u in gesprek om samen te bepalen welke behandeling het…

Dit zijn de leukste kinderboeken over tandenpoetsen

Wist u dat er veel kinderboeken zijn over tandenpoetsen en naar de tandarts gaan? Met deze verhaaltjes voor het slapen gaan, wordt leren om gaatjes te voorkomen een stuk leuker. Vooral als uw kind niet zo van tandenpoetsen houdt. Hebben jullie een tip voor op de lijst? Laat het ons weten via Facebook of Instagram….

EHBO en tips voor een gezonde mond tijdens de vakantie

Staat u op het punt om op vakantie te gaan? Met deze vakantietips gaat u goed voorbereid op weg en weet u precies wat u moet doen als u tijdens uw vakantie een tandarts nodig heeft. De antwoorden op een aantal praktische vragen hebben we voor u op een rijtje gezet. Tand eruit? Dit is…

Mondverzorging: méér dan alleen tandenpoetsen

Door goed te poetsen verwijdert u tandplak en wordt de kans op gaatjes kleiner. Maar wist u dat alleen tandenpoetsen vaak niet genoeg is om een gezond gebit te behouden? U kunt uw gebit nog zo nauwkeurig poetsen, maar zelfs dan is het onmogelijk om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed schoon te…

Zo maak je van stokeren en rageren een gewoonte

Wist je dat er tijdens het tandenpoetsen etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen blijven zitten? Stokeren en rageren zijn manieren om dit te verwijderen. Tandartsen en mondhygiënisten kunnen goed flossen, maar slechts weinig mensen flossen thuis goed genoeg om tandbederf en tandvleesproblemen te kunnen voorkomen. Hierdoor is het effect van rageren en stokeren beter….

Goed kauwen: belangrijker dan je denkt

“Goed kauwen”, adviseren veel moeders hun kinderen. Terecht, want kauwen is belangrijk voor de spijsvertering maar ook voor de mondgezondheid. Met voedsel zoals smoothies en drinkontbijt lijkt het of we steeds minder hoeven te kauwen. Het tegendeel is waar! Kauwen en spijsvertering In de kauwfase wordt het voedsel geanalyseerd en worden kenmerken zoals smaak en…

Goede mondzorg, ook voor uw algehele gezondheid

Dat een slechte mondgezondheid de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekten verhoogt, was al bekend. Nu blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis een hoger risico lopen om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Kortom: een goede mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor het…

Houd je mond fris en gezond!

Met een gezond gebit kun je probleemloos eten, drinken én lachen. En een frisse mond ziet er natuurlijk mooi uit. Wat doe je om je mond gezond te houden? Allereerst is het belangrijk om tandplak te verwijderen. Dit witgele laagje ontstaat op én tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Het…

Tanderosie steeds grotere bedreiging voor het gezonde gebit

De mondhygiënisten en tandartsen in Nederland signaleren een toename van tanderosie. Daarom heeft de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) officieel gewaarschuwd voor tanderosie als bedreiging voor het gezonde gebit én lichaam. Een sluipend proces Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit snoep, dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Het tandglazuur kan op termijn…

Smakelijk weten

Volgens het rapport ‘Smakelijk weten. Trends in voeding en gezondheid’ van het CBS zijn voeding en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door voedingspatronen aan te passen kunnen mensen hun gezondheid handhaven of verbeteren. Ook voor de mondgezondheid zijn voedingspatronen erg belangrijk. (Mond)gezondheid Door het grote en gevarieerde aanbod van betaalbaar eten, komen gebreksziekten en ondervoeding…

Meer kans op tandvleesaandoeningen bij overmatige alcoholconsumptie en roken

Mensen die afhankelijk zijn van alcohol hebben drie keer meer kans op ernstige tandvleesaandoeningen dan gelegenheidsdrinkers. Als afhankelijkheid van alcohol gecombineerd wordt met roken, wordt de kans op het ontwikkelen van ernstige tandvleesaandoeningen nog groter. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Clinical Periodontology. Alcoholconsumptie en roken vergroten de kans op orale gezondheidsproblemen…

Voorkom tanderosie!

Slijtage van het glazuur is de laatste jaren fors toegenomen. Een op de drie 21-jarigen heeft er last van. Snoep en frisdrank zijn de grote boosdoeners. Deze tips helpen om tanderosie te voorkomen. Tanderosie wordt meestal veroorzaakt door zuren uit dranken en voedsel. Ook maagzuur bij bijvoorbeeld overgeven kan een oorzaak zijn.  Waar in 2003…

Slechte adem? Praat erover met uw tandarts.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vier mensen last heeft van halitose ofwel een slechte adem. De oorzaak van halitoseklachten is veelal in de mond te vinden. Uw tandarts helpt u graag om dit probleem te verhelpen. Slechte adem: een probleem voor een op de vier mensen Tandarts en universitair hoofddocent Edwin Winkel deed in…

Tijd voor een nieuwe tandenborstel?

Veel Nederlanders slaan het advies om hun tandenborstel elke drie maanden te vervangen in de wind, blijkt uit onderzoek. Niet zonder risico, want een tandenborstel bevat dan al gemiddeld 7 miljoen bacteriën, zo toont TNO aan. Ook wordt het poetsen minder efficiënt als de haren van de tandenborstel verslijten en uit elkaar gaan staan. Uit…

Veel mensen met bloedend tandvlees

Te veel mensen hebben ontstoken (bloedend) tandvlees. Bovendien zijn bij veel van hen de ruimtes tussen tand en tandvlees op een of meerdere plaatsen verdiept. Maakt u zich ook zorgen over uw tandvlees of gevoelige tanden? Onze mondhygiënisten helpen u graag op weg naar een gezonde mond. Tandvleescheck Tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs in januari 2010…