Blogs

7 tips voor een goede mondhygiëne

Veel problemen in de mond ontstaan door tandplak op en tussen de tanden en kiezen. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën. Niet verwijderde tandplak kan tot tandsteen verkalken en tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Door middel van een goede mondhygiëne kunt u de kans hierop verkleinen. Voor een gezonde mond is het belangrijk om regelmatig voor controle naar…

Hoe belangrijk is het melkgebit?

Hoe belangrijk is het melkgebit? En wat kun je doen om het melkgebit van jouw kind gezond te houden? Lees snel meer over het belang van een gezond melkgebit in dit blogartikel geschreven door onze mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna.  Het melkgebit is tijdelijk, dus wat maakt een paar gaatjes in de tanden van het kindergebit nou uit?…

Hoe krijg je wittere tanden?

Wie wil er nou geen mooi gebit? Een mond vol witte pareltjes die glanzen van gezondheid. Dat klinkt fantastisch, maar is het misschien te mooi om waar te zijn? Lees snel meer over witte tanden & mondgezondheid in dit blogartikel geschreven door onze mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna.  Voor sommige mensen lijken witte tanden zo onmogelijk dat ze…

Bang voor de tandarts? Zo kom je er vanaf!

Ben jij bang om in de tandartsstoel plaats te nemen? Je bent niet de enige. Lees de tips van onze mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna.  Iedereen is wel ergens bang voor. De een is bang voor spinnen, de ander vreest voor hoogtes. Een andere veelvoorkomende angst is tandartsangst. Veel mensen schamen zich voor deze angst. Maar is…

Hoe goed poets jij jouw tanden? Doe mee aan de challenge

Op 20 maart wordt er wereldwijd aandacht besteedt aan het belang van een gezonde mond tijdens World Oral Health Day. Dat vieren wij met de poets-challenge voor kinderen en hun ouders en de plakchallenge voor volwassenen! Hoe goed poets jij jouw tanden? En poets jij beter dan je ouders? Via onze actiepagina lees je meer…

Kijktip: Het Klokhuis leert kinderen alles over hun gebit

Hoe leg je je kind op een leuke manier uit dat suiker en zuur de grootste vijanden zijn van je tanden? Dan hebben wij een leuke kijktip! Het Klokhuis ging onlangs op bezoek bij kindertandarts Nicole om te leren over tandplak, gaatjes en erosie. Ook oefent presentatrice Tirsa op de tandartsenopleiding ACTA met een boorrobot…

Slechte slaper? Misschien is uw mond de boosdoener

Terwijl u slaapt, hebben uw tanden geen rust. Ze hoeven weliswaar ‘s nachts niet te kauwen en ze krijgen geen zuuraanvallen van eten en drinken te verduren, maar in uw mond lopen allerlei processen de hele nacht door. Bij de één verlopen deze zonder problemen; bij de ander kunnen deze voor vervelende gebitsproblemen zorgen. In…

Mondzorgtips op het consultatiebureau

Bezoekt u het consultatiebureau? Dan heeft u binnenkort kans de mondhygiënist tegen te komen die u advies geeft over de mondverzorging van uw kind. In een aantal steden zijn er al mondzorgcoaches ingezet op consultatiebureaus tijdens het project Gezonde Peutermonden en dat zorgde voor positieve resultaten. Daarom wil de landelijke politiek dit uitbreiden naar alle…

Kerstvakantietip: knutselactiviteiten voor een gezonde mond

Wat voor leuks ga jij deze kerstvakantie doen met je kind? Tip: knutselen! Er zijn verschillende leuke knutseldingen die je kunt doen om je kind met mondzorg in aanraking te laten komen. Zo zijn ze lekker bezig en leren ze tegelijkertijd over het voorkomen van gaatjes. Een win-win situatie! Monsters weg poetsen Teken of print…

Duurzaamheid en mondverzorging – Hoe groen is jouw mondroutine?

Je bent graag duurzaam bezig, maar lukt dat wel met alles wat je nodig hebt voor een gezonde mond? Duurzaamheid en mondverzorging gaat niet altijd hand in hand met al dat plastic dat er bij komt kijken. In deze blog leggen we uit hoe je jouw mondverzorgingsroutine toch een stukje groener kunt maken. Tips voor…

Dental Clinics als eerste landelijke mondzorgaanbieder HKZ gecertificeerd

Dental Clinics is vandaag officieel gecertificeerd voor de HKZ-norm Mondzorg. Met dit keurmerk (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) bewijst en waarborgt Dental Clinics de kwaliteit van de geleverde zorg. Het werken volgens HKZ criteria focust op leren en verbeteren om te voldoen aan de behoeften en verwachtingen van patiënten en medewerkers. Het behalen van dit…

Beslist u samen met uw behandelaar?

Sinds 1 januari 2019 is het principe van ‘Samen beslissen’ opgenomen in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Naast de informatieplicht van de tandarts is het overleg tussen tandarts en patiënt van steeds groter belang geworden. Ook bij Dental Clinics gaan we graag met u in gesprek om samen te bepalen welke behandeling het…

Vijftien procent van kinderen gaat niet naar tandarts

Volgens onderzoek van Pharos komt vijftien procent van de kinderen tussen de vier en zeventien jaar oud niet bij de tandarts. Bij peuters is dit zelfs 60 procent. In 2020 is dit cijfer verder verslechterd naar bijna een op de vijf kinderen (18%). Vermoedelijk komt dit door de corona-lockdown en waren ouders ook na de…

Verdient de mondzorg van uw vader of moeder extra aandacht?

Goede mondverzorging is bij het ouder worden niet altijd vanzelfsprekend. Geldt dit ook voor uw vader of moeder? De mond wordt bij het ouder worden steeds kwetsbaarder, terwijl dagelijkse verzorging steeds minder vanzelfsprekend wordt. Bijvoorbeeld doordat uw vader of moeder lichamelijk of mentaal achteruit gaat. Het tandenpoetsen wordt moeilijker of wordt vergeten. Dit gebrek aan…

Dit zijn de leukste kinderboeken over tandenpoetsen

Wist u dat er veel kinderboeken zijn over tandenpoetsen en naar de tandarts gaan? Met deze verhaaltjes voor het slapen gaan, wordt leren om gaatjes te voorkomen een stuk leuker. Vooral als uw kind niet zo van tandenpoetsen houdt. Hebben jullie een tip voor op de lijst? Laat het ons weten via Facebook of Instagram….

EHBO en tips voor een gezonde mond tijdens de vakantie

Staat u op het punt om op vakantie te gaan? Met deze vakantietips gaat u goed voorbereid op weg en weet u precies wat u moet doen als u tijdens uw vakantie een tandarts nodig heeft. De antwoorden op een aantal praktische vragen hebben we voor u op een rijtje gezet. Tand eruit? Dit is…

Enquête KNMT: Ouders weten te weinig van gebitsverzorging kinderen  

Gaatjes voorkomen bij je kinderen is minder moeilijk dan het lijkt. Zolang je je als ouder aan een paar basisregels houdt. Die zijn nog lang niet bij iedereen bekend, zo blijkt uit een enquête van de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen. Dat je na het doorbreken van het eerste tandje al met poetsen moet beginnen,…

Het Coronavirus en onze mondzorg

Let op: onderstaand is een oud bericht. De coronamaatregelen zijn niet meer van toepassing. Voorafgaand aan uw afspraak ontvangt u van ons per e-mail een link naar een online gezondheidsvragenlijst. Wij verzoeken u deze vragenlijst in te vullen, zodat wij kunnen beoordelen of uw afspraak door kan gaan. Zo zorgen we ervoor dat alleen gezonde…

Ontstoken tandvlees?

Hoe weet ik of mijn tandvlees gezond is? Wat is parodontitis? Hoe wordt parodontitis behandeld? Lees het hele interview met tandarts Bram den Dunnen van Dental Clinics Zwolle en krijg antwoord op deze vragen. Gezond tandvlees is de basis voor een sterk én gezond gebit. Tandarts Bram den Dunnen van Dental Clinics Zwolle vertelt hoe…

Waarom vitamine D belangrijk is voor een gezonde mond

De zon is erg schadelijk wanneer je je onvoldoende beschermt. Maar de zon is ook goed voor ons. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D in het lichaam. En vitamine D hebben we hard nodig om onder andere onze mond gezond te houden. Maar waarom eigenlijk? Belangrijke vitamine Vitamine D heeft veel verschillende functies in…

Is het kauwen op een ijsklontje slecht voor je gebit?

In de zomer zijn een paar ijsklontjes in je drinken ideaal voor als je net wat extra verkoeling zoekt. Grote kans dat je na het leegdrinken van je glas nog even op een ijsklontje kauwt. Moet kunnen, toch? Toch is het verstandig om dit niet te doen. Want hoewel je er misschien niet bij stilstaat,…

Mondverzorging: méér dan alleen tandenpoetsen

Door goed te poetsen verwijdert u tandplak en wordt de kans op gaatjes kleiner. Maar wist u dat alleen tandenpoetsen vaak niet genoeg is om een gezond gebit te behouden? U kunt uw gebit nog zo nauwkeurig poetsen, maar zelfs dan is het onmogelijk om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed schoon te…

Tandenpoetsen door de eeuwen heen

Tandenpoetsen is al zo’n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta. Het eerste tandpoeder Na takjes en zout…

Melkgebit versus blijvend gebit: de verschillen

De meeste kinderen beginnen rond hun zesde jaar met wisselen. Dit gebeurt volgens een vast patroon, waarbij de laatste tanden rond de 12 jaar wisselen. Hoewel het melkgebit dus een aardige tijd meegaat, is het lang niet zo compleet als het blijvende gebit. Wij zetten de verschillen voor u op een rijtje: Melkgebit: 20 tanden…

Een toekomst zonder vullingen? Medicijn repareert mogelijk gaatjes in gebit

Wetenschappers van King’s College London hebben ontdekt dat het medicijn Tideglusib, dat oorspronkelijk is bedoeld voor Alzheimerpatiënten, een prettige bijwerking heeft. Het kan namelijk de tandgroei bevorderen en gaatjes repareren. Dit komt doordat het medicijn de stamcellen in aangetaste tanden en kiezen stimuleert om nieuw tandbeen aan te maken. De onderzoekers doordrenkten een biologisch afbreekbaar…