Voeding en uw mond

In het nieuws: Corona-gesnoep zorgt voor meer gaatjes

Het coronavirus houdt ons inmiddels al ruim anderhalf jaar in de greep. Sinds de komst van het virus in Nederland worden tandartspraktijken minder vaak bezocht dan normaal. Maar wist u dat het coronavirus niet alleen invloed heeft gehad op ons tandartsbezoek, maar ook op ons dagelijks ritme qua eten, drinken, tandenpoetsen en snoepen? Onder andere…

Waarom vitamine D belangrijk is voor een gezonde mond

De zon is erg schadelijk wanneer je je onvoldoende beschermt. Maar de zon is ook goed voor ons. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D in het lichaam. En vitamine D hebben we hard nodig om onder andere onze mond gezond te houden. Maar waarom eigenlijk? Belangrijke vitamine Vitamine D heeft veel verschillende functies in…

Is het kauwen op een ijsklontje slecht voor je gebit?

In de zomer zijn een paar ijsklontjes in je drinken ideaal voor als je net wat extra verkoeling zoekt. Grote kans dat je na het leegdrinken van je glas nog even op een ijsklontje kauwt. Moet kunnen, toch? Toch is het verstandig om dit niet te doen. Want hoewel je er misschien niet bij stilstaat,…

Hoe komt het dat kauwgom niet aan echte tanden blijft plakken, maar wel aan een kunstgebit?

Wie een kunstgebit heeft kan kauwgom beter laten staan. Hoewel kauwgom niet aan echte tanden blijft zitten, plakken de meeste soorten kauwgom bij een kunstgebit aan de tanden vast. Niet ernstig, maar wel vervelend! Maar waardoor komt dit eigenlijk? Dit heeft de maken met het hoofdbestanddeel van kauwgom, gumbase genaamd. Gumbase is waterafstotend, maar het…

Onderzoek: 30 seconden kauwgom kauwen vangt evenveel bacteriën als flossen

Stefan Wessel, promovendus bij het UMCG, heeft ontdekt dat een kauwgompje een goede vanger van bacteriën blijkt te zijn. Samen met zijn team heeft hij het aantal bacteriën op en in een gekauwd kauwgompje onderzocht. Honderd miljoen bacteriën Wessel liet vijf proefpersonen op een kauwgompje kauwen, waarbij de duur van de kauwtijd varieerde van 30…

Nieuwsbrief: stoppen met roken? Wat is het risico van een röntgenfoto? En meer!

Stoppen met roken: een goed voornemen! De eerste maand van 2016 is inmiddels alweer bijna voorbij. Stoppen met roken is een van de meest voorkomende goede voornemens. Een heel goed voornemen, want roken is niet alleen slecht voor het hart en de longen, maar ook voor de mondgezondheid! Wist u bijvoorbeeld dat rokers vaker last…

Parodontitis, vitamine C en voeding

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er een relatie is tussen vitamine C en parodontitis. Vitamine C is als antioxidant belangrijk voor onze afweer en heeft indirect effect op het mondweefsel. Deskundigen adviseren dagelijks 200 mg vitamine te consumeren om een optimale bloedwaarde te bereiken. Het blijkt dat parodontitispatiënten een lagere plasmawaarde van vitamine C in…

Goed kauwen: belangrijker dan je denkt

“Goed kauwen”, adviseren veel moeders hun kinderen. Terecht, want kauwen is belangrijk voor de spijsvertering maar ook voor de mondgezondheid. Met voedsel zoals smoothies en drinkontbijt lijkt het of we steeds minder hoeven te kauwen. Het tegendeel is waar! Kauwen en spijsvertering In de kauwfase wordt het voedsel geanalyseerd en worden kenmerken zoals smaak en…

Houd je mond fris en gezond!

Met een gezond gebit kun je probleemloos eten, drinken én lachen. En een frisse mond ziet er natuurlijk mooi uit. Wat doe je om je mond gezond te houden? Allereerst is het belangrijk om tandplak te verwijderen. Dit witgele laagje ontstaat op én tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Het…

Regelmatig eten: een gezonde gewoonte!

Regelmatig eten, vijfmaal per dag, beschermt tieners tegen het ontwikkelen van overgewicht, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland. De onderzoekers volgend ruim 4.000 Finse baby’s vanaf hun geboorte tot hun 16e op de voet. Hierbij werd duidelijk dat jongens en meisjes die dagelijks hun ontbijt, lunch, diner én twee tussendoortjes aten, minder vaak…

Smakelijk weten

Volgens het rapport ‘Smakelijk weten. Trends in voeding en gezondheid’ van het CBS zijn voeding en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door voedingspatronen aan te passen kunnen mensen hun gezondheid handhaven of verbeteren. Ook voor de mondgezondheid zijn voedingspatronen erg belangrijk. (Mond)gezondheid Door het grote en gevarieerde aanbod van betaalbaar eten, komen gebreksziekten en ondervoeding…

Voorkom tanderosie!

Slijtage van het glazuur is de laatste jaren fors toegenomen. Een op de drie 21-jarigen heeft er last van. Snoep en frisdrank zijn de grote boosdoeners. Deze tips helpen om tanderosie te voorkomen. Tanderosie wordt meestal veroorzaakt door zuren uit dranken en voedsel. Ook maagzuur bij bijvoorbeeld overgeven kan een oorzaak zijn.  Waar in 2003…

‘Gezonde’ drankjes schadelijk voor gebit

Drankjes die als gezond worden gepresenteerd of gezien kunnen meer suiker bevatten dan we denken. Uit onderzoek door de Universiteit van Glasgow blijkt dat veel consumenten het suikergehalte in milkshakes, smoothies en andere fruitdrankjes onderschatten. Oppassen dus, want het nuttigen van te veel suikers is slecht voor uw gebit. ‘Gezonde’ drankjes Consumenten hebben geen idee…