Regelmatig tandartsbezoek

Omdat hun glazuur nog niet is uitgehard, zijn kinderen gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Daarom raden deskundigen aan om tweemaal per jaar de tandarts te bezoeken. Die controleert de mondgezondheid en geeft waar nodig advies voor mondhygiëne. Door al op jonge leeftijd mee te komen, maakt uw kind spelenderwijs kennis met de tandarts en de tandartspraktijk. Door fluoridebehandelingen en sealen kan het tandbederf bij schoolgaande kinderen nagenoeg geëlimineerd worden. Niet voor niets vergoedt de basisverzekering alle tandheelkundige controles en verrichtingen bij kinderen van 0 tot en met 18 jaar (met uitzondering van kronen, bruggen en orthodontie).

Vanaf één jaar: tweemaal per jaar mee naar de tandarts

Volgens deskundigen zou regelmatig tandartsbezoek moeten beginnen op het moment dat een kind een jaar oud is. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen die vanaf hun tweede regelmatig hun tanden laten controleren een beter gebit hebben dan leeftijdgenootjes die pas later gaan. Als cariësactiviteit op tijd geconstateerd wordt, hoeft er helemaal geen gaatje te ontstaan. Als er op tweejarige leeftijd al iets aan de hand is, ben je feitelijk te laat.

Tips om angst voor de tandarts te voorkomen:

  • Neem uw kind zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Bereid uw peuter op het eerste tandartsbezoek voor door erover te vertellen of voor te lezen.
  • Laat het eerste bezoek van de peuter plaatsvinden met een controle (dus niet met een behandeling) van een ouder of verzorger
  • Geef bij het maken van de afspraak aan dat uw kind meekomt om kennis te maken, zodat de tandarts hier rekening mee kan houden.
  • Voor controles of behandelingen van jonge kinderen is het goed als één van de ouders hierbij aanwezig is. Laat daarbij zoveel mogelijk over aan de tandarts.
  • Doe geen valse beloftes, zoals: “je voelt er niets van”. Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
  • Complimenteer of beloon uw kind als het zich flink houdt.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten is dat de basisverzekering tandheelkundige controles en zorg tot je 18e vergoedt (m.u.v. orthodontie). Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts! Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.