Regelmatig tandartsbezoek

Hallo, wij zijn Pien en Puck. Ga je met ons mee op Expeditie Tandarctica?

Omdat het glazuur nog niet is uitgehard, zijn kinderen gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Daarom raden we samen met het Ivoren Kruis aan om vanaf de doorbraak van het eerste tandje regelmatig de tandarts te bezoeken. Die controleert de mondgezondheid en geeft waar nodig advies voor mondhygiëne. Door al op jonge leeftijd mee te komen, maakt uw kind spelenderwijs kennis met de tandarts en de tandartspraktijk. Daardoor kunnen problemen met het gebit worden voorkomen. Niet voor niets vergoedt de basisverzekering alle tandheelkundige controles en verrichtingen bij kinderen van 0 tot en met 18 jaar (met uitzondering van o.a. orthodontie).

Vanaf de doorbraak van het eerste tandje: regelmatig mee naar de tandarts

Volgens deskundigen zou regelmatig tandartsbezoek moeten beginnen op het moment dat het eerste tandje doorbreekt. Zo wordt de mondgezondheid van uw kind nauwlettend gevolgd, krijgt u advies en worden gaatjes of andere problemen tijdig aangepakt. Als een beginnend gaatje (cariësactiviteit) op tijd geconstateerd wordt, hoeft er helemaal geen gaatje te ontstaan. Als er eenmaal een gaatje is, ben je feitelijk te laat. Voorkomen is beter dan genezen.

Tips om angst voor de tandarts te voorkomen:

  • Neem uw kind zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Bereid uw peuter op het eerste tandartsbezoek voor door erover te vertellen of voor te lezen.
  • Laat het eerste bezoek plaatsvinden met een controle (dus niet met een behandeling) van een ouder of verzorger
  • Geef bij het maken van de afspraak aan dat uw kind meekomt om kennis te maken, zodat de tandarts hier rekening mee kan houden.
  • Voor controles of behandelingen van jonge kinderen is het goed als één van de ouders hierbij aanwezig is. Laat daarbij zoveel mogelijk over aan de tandarts.
  • Doe geen valse beloftes, zoals: “je voelt er niets van”. Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
  • Complimenteer of beloon uw kind als het zich flink houdt.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten is dat de basisverzekering tandheelkundige controles en zorg tot je 18e vergoedt (met uitzondering van o.a. orthodontie). Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts! Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.