Ontstoken tandvlees?

Hoe weet ik of mijn tandvlees gezond is? Wat is parodontitis? Hoe wordt parodontitis behandeld? Lees het hele interview met tandarts Bram den Dunnen van Dental Clinics Zwolle en krijg antwoord op deze vragen.


Gezond tandvlees is de basis voor een sterk én gezond gebit. Tandarts Bram den Dunnen van Dental Clinics Zwolle vertelt hoe hij zich hier samen met zijn team dagelijks voor inzet.

“Veel mensen hebben chronisch ontstoken tandvlees. En omdat tandvleesontsteking over het algemeen geen pijn doet, wordt het vaak te laat ontdekt. Dat kan uiteindelijk leiden tot parodontitis, wat verlies van tanden en kiezen tot gevolg kan hebben. Bovendien blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat tandvleesproblemen de algehele gezondheid ongunstig kunnen beïnvloeden. Hoe eerder u wordt behandeld, hoe kleiner de kans dat de ontsteking verdere gevolgen voor uw gezondheid heeft en hoe beter voor het behoud van uw tanden en kiezen.”

Hoe weet ik of mijn tandvlees gezond is?

“Uw tandarts kan u hierbij helpen. De praktijkrichtlijn Periodiek Mondonderzoek van het UMC St. Radboud Nijmegen is door de beroepsgroep aangeduid als de basis voor de wijze waarop de periodieke controle uitgevoerd dient te worden. Hierbij besteden we veel aandacht aan preventie en tijdige signalering. We kijken naar risicofactoren als tandbederf (cariës) en tandvleesaandoeningen. De gezondheid van uw tandvlees wordt gemeten en aangeduid met een PPS-score, Periodiek Parodontaal Screening (voorheen DPSI). Afhankelijk van uw score wordt u binnen onze praktijk verwezen naar de preventie-assistent of de mondhygiënist voor verder onderzoek en/of een behandeling.”

Wat is parodontitis?

“Bij een PPS-score van 3 is er sprake van parodontitis. Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden naar het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. In de tussenliggende ruimte (de pocket) kan zich dan ook tandplak vormen. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot rondom de wortels wordt afgebroken en de pockets worden dieper. Door deze voortschrijdende ontsteking (parodontitis) kan zoveel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Ook kan het invloed hebben op uw algehele gezondheid. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt behandeld.”

Hoe wordt parodontitis behandeld?

“Wanneer een patiënt parodontitis heeft, behandelen wij volgens een vast protocol. Dit protocol is gebaseerd op de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie. Dit houdt in dat de (paro) preventie-assistent of mondhygiënist nader onderzoek doet. Op basis hiervan stellen we een behandelplan voor. Als team werken wij samen om uw tandvlees weer gezond te maken.
Het behandelplan bestaat uit een aantal behandelingen, tussentijdse metingen en nazorg. Het resultaat is voor een belangrijk deel ook afhankelijk van de dagelijkse mondhygiëne van de patiënt zelf.”

Wat kan ik zelf doen?

“Om tandvleesziekten te voorkomen is een goede mondhygiëne van belang. Dit betekent tweemaal per dag uw gebit zorgvuldig reinigen. De tandarts of mondhygiënist kan uitleggen hoe u voedselresten en tandplak het beste kunt weghalen met hulp van een tandenborstel, ragers en, tandenstokers of floss. Daarnaast is regelmatig tandartsbezoek belangrijk voor de controle van de gezondheid van uw tandvlees. Zo kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en aangepakt.”

Heeft u vragen over uw mondgezondheid? Voer uw gegevens in en vind een praktijk bij u in de buurt:

 

 

Dit artikel is op 19 oktober 2017 verschenen in de special Hart, Vaten en longen van de Pulse Media Group, gedistribueerd bij de Trouw
Hoe weet ik of mijn tandvlees gezond is? Wat is parodontitis? Hoe wordt parodontitis behandeld? Lees het hele interview met tandarts Bram den Dunnen van Dental Clinics Zwolle en krijg antwoord op deze vragen.

Klik op de afbeelding om deze vergroten